Чорниця звичайна (Vaccinium myrtillus L.) — невеликий чагарник з родини Вересових роду Чорниця. В народі також відомий під назвами чорничник, афина, чорнівка, чорні ягоди, борівка. У фітотерапії використовують ягоди чорниці, які відомі своїми потужними антиоксидантними властивостями, а також листя і пагони, що теж є корисними при багатьох захворюваннях. Чорницю застосовують у травʼяних зборах та чаях як із лікувальною, так і з профілактичною метою.
Опис
Чорниця росте зазвичай у лісах, як хвойних, так і мішаних. На вигляд це листопадний чагарник висотою до 15-50 см. Стебла у нього прямостоячі та розгалужені, листки — яйцеподібні чергові світло-зеленого кольору. У травні-червні чорниця цвіте, квіти зеленувато-білого або зеленувато-рожевого відтінку. Плоди дозрівають у липні. Вони невеликого розміру, мають круглу форму та чорне забарвлення. На смак дуже приємні, насичено-солодкі.
Як і більшість інших лікарських рослин, листя та пагони чорниці заготовляють під час цвітіння. А от ягоди збирають тоді, коли вони повністю дозріли. Для приготування різноманітних зборів названу сировину попередньо висушують.
Склад
Практично уся надземна частина чорниці є багатою на різноманітні корисні речовини та завдяки цьому широко використовується для лікування травами. Зокрема, дуже цінними вважаються плоди чорниці, адже у них ви знайдете:
фруктозу, глюкозу, сахарозу;
вітаміни групи В, вітамін С, Е, К, РР;
антоціани;
органічні кислоти;
мікро- та макроелементи: залізо, марганець, калій, натрій та ін;
дубильні речовини;
каротиноїди;
пектин та ін.
Листя і пагони чорниці також вражають своїм складом. У ньому присутні дубильні речовини, вітамін С, глікозиди, сапоніни, арбутин на інші корисні елементи.
Фармакологічна дія
Завдяки збалансованому складу плодів та листя чорниці, вони мають широкий спектр дії та використовуються для лікування органів шлунково-кишкового тракту, офтальмологічних патологій, діабету та інших порушень в роботі людського організму. Щоб підсилити їх дію, рекомендовано приймати чорницю у складі травʼяних зборів, в які входять ще інші рослини. Це допоможе досягти максимального терапевтичного ефекту.
Лікувальні властивості
Плоди та пагони чорниці володіють великою кількістю корисних лікувальних властивостей, тому їх застосовують у терапії багатьох захворювань.
Покращують зір та захищають від багатьох офтальмологічних патологій. Це можливо завдяки високому вмісту антоціанів — антиоксидантів, що покращують стан судин, зміцнюють сітківку ока, позитивно впливають на гостроту зору та зменшують підвищений очний тиск. Також у складі чорниці є каротиноїди, які підсилюють описану дію.
Захищають від раку та передчасного старіння. Антоціани та інші антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які призводять до неправильного поділу клітин та прискорюють старіння. Саме тому вживання у їжу чорниці є профілактикою онкологічних захворювань та можливістю відтермінувати процеси старіння.
Допомагають нормалізувати рівень цукру в крові та налагодити роботу підшлункової залози. У складі чорниці є глікозид миртиллин, який вважається природним аналогом інсуліну, тому вживати цю рослину корисно діабетикам.
Підвищують імунітет та захищають від вірусних та бактеріальних інфекцій. Завдяки великому вмісту вітамінів, мікро- та макроелементів, що швидко засвоюються, чорниці буде корисною людям, які часто хворіють, відчувають зниження працездатності та погіршення самопочуття.
Нормалізують роботу ШКТ. Чорниця допомагає позбутись діареї, очищає кишківник від шлаків.
Покращують загоєння ран, пошкоджень шкіри та слизової. Завдяки антисептичним те регенеративним властивостям чорницю у якості зовнішнього засобу використовують при стоматиті та гінгівіті, дерматологічних захворюваннях.
Фактори ризику
Якщо у вас є які-небудь хронічні чи гострі захворювання, то перед лікуванням народними засобами, у складі яких міститься чорниця чи інші лікарські рослини, вам потрібно проконсультуватись у лікаря. Це повʼязано з тим, що у деяких людей плоди та пагони чорниці можуть викликати ряд небажаних реакцій.
Протипоказання
Чорницю не можна вживати, якщо у вас є алергія на неї. Препарати на основі пагонів та листя цієї рослини також протипоказані маленьким дітям, вагітним та жінкам, які годують грудьми. Плоди чорниці слід вживати з обережністю, якщо у людини є захворювання жовчовивідних шляхів, підшлункової залози або спостерігається схильність до закрепів.
Побічна дія
Індивідуальна непереносимість чорниці може проявлятись болем в животі, блюванням, нудотою. Також можливі алергічні реакції у вигляді висипань, почервоніння шкіри чи набряку.
Comments