Шипшина: лікувальні властивості, опис


шипшина лікувальні властивості - zborovik.com.ua

Шипшина, плоди шипшини (Rosa canina, ROZAE FRUCTUS). Шипшина дикорослий або незмінений селекцією вид троянд.


Опис рослини:


Кущі з гілками різної довжини з шипами.

Листя літньозелені, напівлистопадні або вічнозелені, довгочерешкові, непарноперисті, розташовані на пагоні спірально, з парними прилистками зросшимися з черешком.


Квіти мають рожевий колір або червоний.

Квітки одиночні або зібрані в щитковидні або волотисте суцвіття з двома - трьома або багатьма квітками, з приємним ароматом.


Плід - форми кістянка. Стиглий плід червоного, пурпурно-червоного, оранжевого, або чорного кольору, зазвичай м'ясистий, іноді сухуватий, голий або вкритий щетинками або шипиками.

Плід по формі шароподібний, яйцевидний, або грушевидний.


Завдяки своїм корисним властивостям і складу він широко застосовується в фітотерапії.


шипшина лікувальні властивості - zborovik.com.ua
Шипшина

Хімічний склад

  • 🌿 аскорбінова кислота (від 0,2%, приблизно в 10 разів більше, ніж в ягодах чорної смородини, і в 50 разів більше, ніж у лимоні),

  • 🌿 вітаміни В1, В2, РР, К,

  • 🌿 каротин (0,7 - 8 мг%),

  • 🌿 пантотенову кислоту,

  • 🌿 фенолокислоти,

  • 🌿 флавоноїди (астрагалін, гіперозид, кверцітрін, кемпферол та ін.)

  • 🌿 пектини (1,8-3,7%)

  • 🌿 цукор (0,9 - 8,1%)

  • 🌿 органічні кислоти (0,9 - 3,7%)

  • 🌿 солі: заліза, фосфору, марганцю, магнію, кальцію.


Фармакологічна дія рослин:

  • антисклеротична,

  • протизапальна,

  • кровоспинна, в'яжуча і заспокійлива,

  • загальнозміцнююча (підвищують опірність організму)

  • посилює регенерацію тканин,

  • синтез гормонів,

  • зменшує проникність та ламкість судин,

  • бере участь у вуглеводному і мінеральному обміні,

  • активізують ферментні і окислювально-відновні процеси в організмі,

  • підвищують секрецію жовчі,

  • збільшує діурез

  • активізує вироблення еритроцитів (червоних кров'яних тілець)


шипшина лікувальні властивості - zborovik.com.ua
Шипшина

Лікувальні властивості:


Шипшина покращує імунітет, та посилює опірність організму до інфекцій, при простудних та вірусних захворюваннях, і пневмонії.


Відновлює захисні механізми організму. Надає протизапальну дію.

Регулює згортання крові і проникність судин, активізує обмін речовин, кровотворні процеси і посилює вироблення колагену. Загоює дрібні рани. Зменшує кровотечі.

Нормалізує рівень холестерину в крові, розчиняє холестеринові бляшки.

Розганяє жовч.


Покращує роботу печінки. Має антигістамінну, спазмолітичну, бактеріостатичну дію.

Є хорошим природним діуретиком, стимулює прискорене сечовипускання.

Стимулює швидке загоєння ран і опіків.


Лікувальні властивості шипшини використовують для лікування таких захворювань печінки як: холецистит, гепатит. Нирок: нефрити. Запалень сечової системи.


Також корисний при травмах та довго не загоюючих ранах.

Його використовують при порушеннях сольового обміну, хворобах очей, тромбозі, атеросклерозі, та роботи судин головного мозку.


Також є допоміжною терапією при цукровому діабеті, та ішемічних хворобах серця.

Регулює тиск при гіпертонічній хворобі так як може знижувати верхнї (систолічний) тиск, але не знижує нижній (діастолічний) тиск.


Завдяки вітаміну С в шипшині він корисний вагітним жінкам, коли зростає потреба цього вітаміну.

Його також застосовують як засіб для схуднення завдяки тому, що настій шипшини очищає організм.


Використання:


Зазвичай використовується як настій, відвар або чай з плодів шипшини, а також у комплексному зборі з іншими травами. Має приємний смак.


Чинники ризику:


Застереження до вживання шипшини:

  1. У шипшині найбільше міститься аскорбінової кислоти. Це треба мати на увазі.

  2. Шипшина подразнює слизову оболонку шлунка, людям з хворобами шлунково-кишкового тракту він не рекомендується. При гастриті вживання плодів потрібно обмежити.

  3. Після вживання концентрованого настою на ягодах щоб захистити зубну емаль після прийому відвару необхідно полоскати рот (через вміст органічних кислот (лимонної, яблучної )

  4. Збільшує ризик утворення тромбів. При схильності до тромбофлебіту і тромбоутворення не варто зловживати плодами шипшини.

  5. Також обмежити вживання шипшини необхідно людям з гіпотонією, інакше верхній (систолічний) тиск може впасти.

  6. Надмірне вживання може негативно позначитися на роботі печінки.

  7. Також можлива індивідуальна непереносимість шипшини та алергія.


шипшина лікувальні властивості - zborovik.com.ua

Інструкція:


Як готувати настій шипшини:

На 100г сушених (можна подріблених) ягід - 1 літр води (~ 80 ° C). Настій залишити в термосі на ніч.

Добова норма шипшини:

🌿для дорослих - 200 мл,

🌿для дітей - 100 мл.


У фітозборах до складу яких входить шипшина, заварюємо по інструкції, що надається до збору.


zborovik™ Ліки природи від Боровика пропонує продукцію з вмістом рослини "Шипшина":


795 переглядів0 коментарів