Шипшина: лікувальні властивості, опис


шипшина лікувальні властивості - zborovik.com.ua

Шипшина, плоди шипшини (Rosa canina, ROZAE FRUCTUS). Шипшина дикорослий або незмінений селекцією вид троянд.


Опис рослини:


Кущі з гілками різної довжини з шипами.

Листя літньозелені, напівлистопадні або вічнозелені, довгочерешкові, непарноперисті, розташовані на пагоні спірально, з парними прилистками зросшимися з черешком.


Квіти мають рожевий колір або червоний.

Квітки одиночні або зібрані в щитковидні або волотисте суцвіття з двома - трьома або багатьма квітками, з приємним ароматом.


Плід - форми кістянка. Стиглий плід червоного, пурпурно-червоного, оранжевого, або чорного кольору, зазвичай м'ясистий, іноді сухуватий, голий або вкритий щетинками або шипиками.

Плід по формі шароподібний, яйцевидний, або грушевидний.


Завдяки своїм корисним властивостям і складу він широко застосовується в фітотерапії.


шипшина лікувальні властивості - zborovik.com.ua
Шипшина

Хімічний склад

  • 🌿 аскорбінова кислота (від 0,2%, приблизно в 10 разів більше, ніж в ягодах чорної смородини, і в 50 разів більше, ніж у лимоні),

  • 🌿 вітаміни В1, В2, РР, К,

  • 🌿 каротин (0,7 - 8 мг%),

  • 🌿 пантотенову кислоту,

  • 🌿 фенолокислоти,

  • 🌿 флавоноїди (астрагалін, гіперозид, кверцітрін, кемпферол та ін.)

  • 🌿 пектини (1,8-3,7%)

  • 🌿 цукор (0,9 - 8,1%)

  • 🌿 органічні кислоти (0,9 - 3,7%)

  • 🌿 солі: заліза, фосфору, марганцю, магнію, кальцію.


Фармакологічна дія рослин:

  • антисклеротична,

  • протизапальна,

  • кровоспинна, в'яжуча і заспокійлива,

  • загальнозміцнююча (підвищують опірність організму)

  • посилює регенерацію тканин,

  • синтез гормонів,

  • зменшує проникність та ламкість судин,

  • бере участь у вуглеводному і мінеральному обміні,

  • активізують ферментні і окислювально-відновні процеси в організмі,

  • підвищують секрецію жовчі,

  • збільшує діурез

  • активізує вироблення еритроцитів (червоних кров'яних тілець)


шипшина лікувальні властивості - zborovik.com.ua
Шипшина

Лікувальні властивості:


Шипшина покращує імунітет, та посилює опірність організму до інфекцій, при простудних та вірусних захворюваннях, і пневмонії.


Відновлює захисні механізми організму. Надає протизапальну дію.

Регулює згортання крові і проникність судин, активізує обмін речовин, кровотворні процеси і посилює вироблення колагену. Загоює дрібні рани. Зменшує кровотечі.

Нормалізує рівень холестерину в крові, розчиняє холестеринові бляшки.

Розганяє жовч.


Покращує роботу печінки. Має антигістамінну, спазмолітичну, бактеріостатичну дію.