Цукровий діабет, симптоми, причини, профілактика та лікування травами


Цукровий діабет - zborovik.com.ua

Основною ознакою цукрового діабету є стійке підвищення рівня цукру в крові. Для діагностики цукрового діабету найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в крові.

В основному він виникає через порушення системи інсулін-глюкагон, яка підтримує рівень глюкози в організмі сталим.


Запобігти 1 типу цукрового діабету неможливо. Водночас 80% випадків діабет 2 типу можна попередити.


Перші симптоми діабету


Крім тяжкості в голові і стомлюваності діабет проявляється в наступних симптомах:

Симптоми цукрового діабету - zborovik.com.ua
  • 🌿 часте сечовипускання і відчуття постійної спраги;

  • 🌿 високий рівень цукру в крові;

  • 🌿 складності з статевою активністю;

  • 🌿 оніміння та поколювання в кінцівках;

  • 🌿 запаморочення;

  • 🌿 повільне одужання від інфекційних захворювань;

  • 🌿 судоми литкових м'язів.


Значення глікемічного індексу дуже важливо знати діабетикам, особливо другого ти

Аджепу.  при складанні спеціальної дієти вам завжди доведеться співвідносити той чи інший продукт з його значенням ГІ.


Це своєрідний рейтинг продуктів за тим, наскільки стрімко вони підвищують рівень цукру в крові. Чим він нижчий, тим краще.


Рейтинг продуктів за глікемічним індексом: https://bit.ly/35sO2rK

Відомим став факт, що небезпечні  діабетикам замінники цукру як натуральні (фруктоза, сорбіт, ксиліт і ін.), Так і синтетичні (аспартам, ацесульфам калію, сукралоза і цикламат натрію).


Звісно, що побічна дія може з'явитись від надмірного дозування. Наприклад фруктози діабетикові можна з'їсти в кількості лише трьох чайних ложок в день. 

В ідеалі необхідно постаратися не зловживати цукрозамінювачі, а звернути свою увагу на натуральні підсолоджувачі, такі як стевія (зі своїм завданням справляється чудово) вона має і солодкий смак, і не надає негативної дії на організм.


Причини


Основні причини, можна умовно поділити на:

  1. спадковість;

  2. спосіб життя;

  3. автоімунну хворобу.


У зоні ризику


Ожиріння

З точки зору розвитку діабету особливо небезпечно, якщо індекс маси тіла більше 30 кг / м2 і ожиріння носить абдомінальний характер (форма тіла приймає форму яблука). Важливе значення має розмір окружності талії.  Ризик цукрового діабету підвищується при окружності талії у чоловіків більше 94 см, у жінок більше 80 см. Тож важливо тримати тіло в формі хоча б з метою профілактики.


Захворювання підшлункової 

Панкреатит, захворювання підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції - все, що провокує дисфункцію підшлункової, сприяє розвитку діабету.


Вірусні інфекції

Краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип, підвищують ризик виникнення діабету.  Ці інфекції відіграють роль спускового механізму, як би провокує хворобу.  Звісно, що для більшості людей (без спадковості на діабет) грип не стане початком діабету.  Але якщо це людина з надмірною вагою та обтяжена спадковістю, то для нього і простий вірус представляє загрозу. 


Тож комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.


1 та 2 тип цукрового діабету є найбільш поширеними


  • 1 типу (інсулінозалежний) — це автоімунна хвороба, коли клітини імунної системи атакують бета-клітини підшлункової залози. Так розвивається нестача інсуліну в організмі, і людині необхідно отримувати цей гормон ззовні. Такий діабет часто проявляється в дитинстві, хоча не завжди його діагностують одразу.

  • Діабет 2 типу у 70-80%  не потребує ін’єкцій інсуліну, так як інсулін підшлункової виробляється в достатній кількості, але при цьому порушена чутливість рецепторів клітин, що і призводить до порушення обміну вуглеводів, високому рівню глюкози в крові. Це є інсулінорезистентність. У хворих на діабет 2 типу буває надлишкова вага, високий тиск та порушений баланс холестерину. (Не всі люди з ожирінням, гіпертензією та високим рівнем глюкози в крові мають діабет 2 типу).

  • Інсулінорезистентність розвивається, коли людина має в раціоні багато солодкої їжі та напоїв, мало рухається, їсть так, що ніколи не відчуває голоду. Тоді рівень глюкози